Fortsätt till huvudinnehåll

Storstilad comeback till skönlitteraturen



Arundati Roy utkom 1997 ut med sin debut De små tingens gud och har förs nu, 20 år senare utkommit med en ny skönlitterär bok.
Det står John Freeman på tavlan men jag är ganska säker på att det är Dorotea Bromberg som samtalar med Arundahti men plötsligt dyker han så upp, ungefär åtta minuter sen den här gången med.
Arundhati tycker att det är betydligt enklare att skriva essäer, skönlitteratur är ett helt litet universum.
I Indien är nationalism avancerad. Det handlar om kastsystem och social hierarki. Det handlar om frigörelse från Storbritannien och problemen med att bli självständiga. Vad är ens nationalism i detta sammanhang? Vad är Indien? Vad är antinationalism? Allt detta är frågor som Arundhati jobbar med dagligen och som genomstrålar hennes litteratur.
John Freeman menar att Arundhati gestaltar karaktärer som blir kvar, som det går att prata med efter man läst klart. Hon berättar själv att hon tagit mycket inspiration tån sin hemort. Hennes karaktärer från debuten är alltid med henne men hon ville inte skriva någon uppföljare. Hon ville utmana romanens form, hon känner att allt, till och med feminism och böcker, är domestiserade. Hon ville inte skriva stereotypa indier som går på yoga och så vidare. Hennes karaktärer är lite misanpassade men ändå ”drop-ins” i stället för drop-outs. De vill skapa detta universum som hon anser att en roman ska vara.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo